Hur står det till med Googles mobilsök?

För ungefär ett år sedan lanserade Google en förbättrad söktjänst för svenska mobilsurfare. Snabbare sökning och mer relevanta sökresultat för mobilanvändarna var huvudbudskapet i pressreleasen. Hur relevanta mobilsökningar får man då om man söker efter åtta svenska dagstidningar på google.se/m?

Svaret är ganska relevanta, fem av åtta tidningar har en mobilsajt som första träff. Alla utom en tidning har en mobilsajt bland de tre första träffarna. Bäst är Aftonbladet och Expressen (eller ska vi säga Kvällsposten) med bara mobilsajter eller nyhetssidor anpassade för mobilen bland de tre översta sökträffarna.

Men det är ändå tydligt att Googles mobilsökmotor har vissa problem med att prioritera innehåll som passar mobiltelefoner. Söker man på specifika artiklar blir bekymret än mer uppenbart. Prova tillexempel att söka på rubriken som toppar valfri tidnings mobilsajt, jag lovar att du får leta länge innan du hittar en länk till rätt anpassad artikel.

Googles urval skapar även problem för läsarna eftersom ingen av de åtta tidningarna hänvisar mobilbesökare som hamnat på ”fel” sajt rätt. På Mjelly mobile 2.0 blog beskriver man Googles sökprioriteringar som ett allvarligt problem som drabbar hela den mobila webben. Och visst är det något konstigt med att Google skickar mig och min telefon till sin mobila webbsida när jag knappar in google.se men ändå prioriterar fullskaliga webbsidor framför de mobila när den presenterar mina sökresultat.

Vad händer då när man söker efter åtta svenska dagstidningar på www.google.se/m? Här är de tre första sökträffarna vid en sökning på respektive tidnings namn:

Aftonbladet
1) wap.aftonbladet.se/
2) m.aftonbladet.se/
3) mobil.aftonbladet.se/

Expressen
1) mobil.kvp.se/
2) mobil.kvp.se/Nyheter/1.1484741/rekordsiffror-for-expressen.se
3) mobil.expressen.se/

Svenska Dagbladet
1) mobil.svd.se
2) http://mobil.svd.se/?REF=16
3) www.svd.se/

Göteborgsposten
1) mobil.gp.se/
2) www.gp.se/
3) www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp

Dagens Industri

1) mobil.di.se
2) www.di.se
3) http://di.se/Avdelningar/DI/Default.aspx?fromdise=true

Dagens Nyheter
1) www.dn.se
2) www.dn.se/ekonomi
3) wap.dn.se

Sydsvenskan
1) www.sydsvenskan.se/
2) www.sydsvenskan.se/sport/
3) wap.sydsvenskan.se/

Helsingborgs Dagblad
1) www.hd.se/
2) www.hd.se/sport/
3) www.helsingborg.se

(mobil.hd.se återfinns först på plats 5)

Detta inlägg är publicerat i Mobila tjänster och taggat , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalink. Stängt för kommentarer och trackbacks.

En trackback

  1. […] problem med att ranka mobiloptimerade sidor i sökresultatet. Ett ämne som jag tidigare skrivit om här. Att alltid märka sin kampanj med tydliga mobilmarkörer är därför mycket viktigt och kan göra […]