GP gör det bra men tänker fel

Sedan ett par dagar tillbaka finns en nyhetsapp från Göteborgs-Posten att ladda ner gratis via Appstore. Applikationens upplägg känns igen från till exempel Sydsvenskan och diverse andra svenska nyhetsappar. Appen ger ett gediget, snabbt och nyhetsintensivt intryck. Små detaljer som imponerar är bland annat bildnavigeringen (med Iphoneklassiskt fingersvep) och mejl- och telefonlänkarna under artiklarna.

Formen är som sagt välanvänd och snudd på lite trött. En bottenmeny med fyra huvudalternativ och en fylligare innehållslista är 2010 varken nyskapande eller speciellt läsarvänlig. I ljuset av vad GP faktiskt placerat bakom knappen “Innehåll” blir menyupplägget än mer obegripligt.

Göteborgs-Postens Iphoneapp

För det stora problemet med GP:s Iphoneapp är inte att de byggt en dålig applikation utan att de har byggt en alldeles för omfattande. Utöver de klassiska nyhetskategorierna får läsarna en bra krogguide, en tevesektion och en kul sektion som kallas Gilla – Ogilla. Där kan läsarna MMS:a sina egna bilder på platser/saker de gillar eller ogillar med Göteborg.

Åtminstone krogguiden skulle göra sig bra som en egen app, kanske även tevesektionen om den fått lite mer kärlek. Sett till den omfattande och väletablerade appekonomin är det också konstigt att GP inte väljer att lägga dessa i en betalapp. Här finns (eller fanns?) ett gyllene tillfälle att både erbjuda en bra gratisapp och en betalapp med mervärde. Den app som jag testat är dessutom helt annonslös och man undrar faktiskt lite hur GP ser på den mobila affären (för det är väl fortfarande en affär?).

Men oavsett betalapp eller gratisapp är teve- och krogsektionen helt klart värda ett bättre öde. De är för bra för att gömmas undan. Detsamma gäller även appen i stort, trots idogt letande har jag inte hittat en enda rad om den nya applikationen på den egna sajten. Inte ens under rubriken “GP i mobilen” finns någon information.

Detta inlägg är publicerat i Mobila tjänster och taggat , , , . Bokmärk permalink. Stängt för kommentarer och trackbacks.