En tidningskiosk i telefonen

Idag släpptes den svenska applikationen Qiozk (Ituneslänk) som erbjuder 19 svenska månadsmagasin för nedladdning till Iphone. Bland de tidningar som saluförs märks bland annat ett flertal IDG-titlar, Råd&Rön och Modern Psykologi. Den sistnämnda kan hämtas hem gratis för den som är sugen på att prova appen.

Qiozk har utvecklats av företaget Aggressive Development och beskrivs som en “digital tidningsaffär”. Alla tidningar köps inifrån applikationen via in app purchase och priserna är lägre än om du skulle köpt samma tidning i butik (senaste numret av Internetworld kostar tillexempel 38 kronor).

Qiozk

Tidningssidorna anpassas till Iphoneskärmen och läsaren bläddrar framåt och bakåt genom knappar längst ned i appfönstret. Ett klart minus är att sidorna inte kan “svepas” fram på klassiskt Iphonevis. Under läsning kommer jag flera gånger på mig själv med att instinktivt försöka svepa fram nästa sida utan att lyckas.

Det som däremot fungerar precis som vanligt är “zoomgreppet” och det måste användas flitigt för att läsa och navigera runt på sidorna. Applikationen upplevs som snabb och texter och bilder är tydliga och ger ett högupplöst intryck. Läsningen blir självklart lidande av zoomande och scrollande (landskapsläget till trots) men känns helt klart överkomlig med tanke på i vilket format tidningarna presenteras.

Att Qiozk lanseras ett par veckor innan Apple börjar sälja sin Ipad är självklart ingen tillfällighet. Företaget uppger att en version för Appleplattan är under utveckling och att alla inköp som görs på Iphonen ska kunna föras över till Ipaden.

Och även utan sin tydliga Ipadkoppling är Qiozk ett intressant koncept, kanske först och främst för att det färdig produkt på plats i Appstore. Tekniken känns inte revolutionerande och läsupplevelsen är långt ifrån total, men produkten är ute på marknaden.

Arbetar du inom mediebranschen kan det därför vara en god idé att redan nu lära dig uttala Qiozk, för chansen finns att du kan behöva säga det både en och två gånger den närmaste månaden.

Detta inlägg är publicerat i Mobila tjänster, Nya medier och taggat , , , , . Bokmärk permalink. Stängt för kommentarer och trackbacks.

2 trackbacks

  1. […] miljon, eller 9 procent av svenskarna mellan 15 och 74 år, med iPhone. I veckan släpptes också denna tidskriftsapp där du mot betalning kan ladda ner olika svenska magasin som Råd&Rön, Internetworld och […]

  2. Av ”Missade samtal” om Qiozk on 17 juni, 2010 at 08:18

    […] hela inlägget på http://www.missadesamtal.se/2010/03/18/en-tidningskiosk-i-telefonen/Qiozk tidningar Missade samtal mediebranschen media AppStore iPhone iPod Aggressive […]