Var det inte samtalet som var kung?

Mobilwebbens inflytande på den sociala webbens framväxt har varit och kommer att fortsätta att vara stort. Inbyggt i sociala medier som Facebook och Twitter finns en smart mobil infrastruktur som gör att vi egentligen aldrig behöver lämna sajten. När Mashable nyligen djupdök i en rapport om mobilwebbens framtid konstaterades det bland annat:

“The overlap between mobile users and social web users continues to grow; more and more users are accessing the social web from a mobile device.”

Trots detta är det få svenska tidningar som integrerat sina mobila sajter med den mobila delen av den sociala webben. Jag har tidigare applåderat Aftonbladets Facebookknapp som sedan dess komplementerats med en Twittervariant. Men så mycket mer spännande än så är det inte, fortfarande kan tilläggas.

All den febrila sociala nätaktivitet som äger rum i nyhetsrummen runt om i Sverige är som bortblåst när läsarna hittar till mobilen. På mobiljsaten är innehållet fortfarande kung.

Men att tillexempel presentera Twinglylänkar, relaterade tweets eller kommentarer på mobilsajten kan och får inte vara raketforskning. Samtalen och debatten finns redan där, det är bara kopplingen som saknas.

Detta inlägg är publicerat i Mobila tjänster och taggat , , , , . Bokmärk permalink. Stängt för kommentarer och trackbacks.

4 kommentarer

 1. Jonas G
  Skrivet 21 april, 2010 klockan 10:29 | Permalink

  Sydsvenskans iPhone app har i senaste versionen “posta på Facebook” och posta på Twitter”. Men kanske det borde synas bättre. Pilen längst ner till höger, som även leder till “skicka e-post”.

 2. Skrivet 21 april, 2010 klockan 07:08 | Permalink

  Jag tror att dela-länkarna funkar bra i Iphoneappen, de kanske skulle kunna bli tydligare, men de följer ändå någon slags branschstandard med den grafiska pilen. Det jag menar, och här kanske jag var lite otydlig, är att samtalet på den sociala webben redan är så mobilanpassat att det borde vävas ihop med mobilsajterna i större utsträckning. Att vandra från Sydsvenskans mobilsajt till exempelvis Twitter skulle inte vara något konstigt i och med att Twitter direkt känner av om det är en mobil device som anropar sidan.

  Det kan handla om möjligheter om att dela materialet direkt på sajten (eller i appen, även om det alltid kommer vara lättare på sajten) men också att redovisa vem som faktiskt delar det.

 3. Jonas G
  Skrivet 26 april, 2010 klockan 12:43 | Permalink

  Washington Post har integrerat sin sajt med Facebook.
  De kallar det Network News.
  http://www.washingtonpost.com/wp-srv/network-news/

 4. Skrivet 26 april, 2010 klockan 09:50 | Permalink

  Snyggt, hade varit kul att se en mobilvariant.