Engagemang är (nästan) allt

Om jag räknat rätt finns det ett trettiotal svenska dagstidningar som också publicerar sina nyheter på en mobil webbplats. Att surfa runt bland dessa är oftast en resa där man som läsare blir ganska styvmoderligt behandlad. Artiklarna saknar ofta bylines, telefon- och tipsnummer är sällan klickbara, webb-tv och bildspel visas inte ut i mobilen och så vidare. Att lösningen på problemen snarare är engagemang än raketforskning är uppenbart. Vill man vara elak skulle man också kunna tolka det som ett tecken på hur få personer från de egna leden som faktiskt använder tidningens mobila kanal. För hur många journalister skulle acceptera bylinelösa artiklar, missvisande rubriker och felaktiga bilder i papperstidningen eller på desktopwebben?

Bortser man från skönhetsfläckarna och surfar vidare blir det också tydligt hur få tidningar som faktiskt samspelar med den mobila webben i övrigt. Man behöver tillexempel inte läsa många undersökningar om användarnas beteende för att inse att sociala nätverk och mejlande är en mycket viktig del i mobilt internetanvändande. Ändå saknar i princip alla sajter möjlighet att dela artiklar via Facebook, Twitter, mejl eller SMS. Att läsaren befinner sig i en miljö där det är besvärligt eller ibland omöjligt att klippa och klistra, krångligt att knappa in långa url:er och svårt att hoppa mellan olika fönster gör knappast förutsättningarna sämre för sociala länkar.

Även här handlar ”lösningen på problemet” mer om engagemang och förståelse för den mobila webben än om tekniska konstruktioner. Insatsen är liten och vinsten, i form av bättre trafiksiffror, kan bli stor. Så, dags för redesign av artikelmallen kanske?

Detta inlägg är publicerat i Nya medier och taggat , , , . Bokmärk permalink. Stängt för kommentarer och trackbacks.

3 trackbacks

  1. […] Missade samtal « Engagemang är (nästan) allt […]

  2. Av Aftonbladet delar på Facebook | Missade samtal on 19 oktober, 2009 at 09:03

    […] Men faktum kvarstår, sociala länkar borde vara högsta prioritet för alla mobilsajtsägare. I maj så skrev jag bland annat så här i ämnet: “…blir det också tydligt hur få tidningar som faktiskt samspelar med den mobila […]

  3. Av Aftonbladet delar på Facebook on 23 mars, 2012 at 10:58

    […] Men faktum kvarstår, sociala länkar borde vara högsta prioritet för alla mobilsajtsägare. I maj så skrev jag bland annat så här i ämnet: ”…blir det också tydligt hur få tidningar som faktiskt samspelar med den mobila […]