Gör om – gör rätt

När detta skrivs är Västtrafiks Iphone-app den näst mest nedladdade gratisapplikationen i Apples Appstore. På plats 22 återfinns Skånetrafikens nya resplanerare för Iphone. På ytan är programmen rätt lika varandra, båda vill upplysa potentiella resenärer om den bästa resvägen från A till B. Samtidigt kunde de inte vara mer olika.

För att kunna söka en resa i Skånetrafikens applikation måste man först registrera sig på något som kallas “Mina sidor”. Det innebär att man måste vara över 16 år gammal (!), uppge namn och ett giltigt svenskt personnummer (10-siffror) som sen kan matchas mot namnet i folkbokföringen. Informationen måste dessutom registreras via en webbsida och kan inte skrivas in direkt i applikationen.

För att söka resor med Västtrafiks app räcker det med att ladda ned den…

Jag har tidigare skrivit om Skånetrafikens beslut att stoppa den inofficiella reseapplikationen Resa i Skåne. Och efter att ha provat den officiella versionen med sitt rätt undermåliga gränssnitt ter sig det beslutet än mer obegripligt.

I ett mejl berättar Fredrik Olsson, skaparen av Resa i Skåne, att han också är missnöjd med den officiella applikationen och att han gjort en ny version av sin egen app och skickat in för godkännande av Apple. Fredrik Olsson berättar också att han mejlat och informerat Anders Vårmyr, projektledare för Skånetrafikens mobila tjänster, om detta och att han ”inte blev glad”. Fortsättning lär följa.

På många sätt är Skånetrafikens satsning ett skolexempel på hur man inte ska lansera en Iphoneapplikation. Därmed inte sagt att man inte kan göra om eller göra rätt.

Detta inlägg är publicerat i Mobila tjänster och taggat , , , . Bokmärk permalink. Stängt för kommentarer och trackbacks.

3 kommentarer

  1. Skrivet 22 april, 2009 klockan 08:47 | Permalink

    Det ska bli intressant att se hur Skånetrafiken går vidare med det här.

  2. Skrivet 22 april, 2009 klockan 10:53 | Permalink

    Skånetrafikens webbsida är oändligt mycket sämre än Västtrafiks, den också. Det verkar finnas ett mönster här.

  3. Skrivet 22 april, 2009 klockan 09:58 | Permalink

    Det ska definitivt bli intressant att se hur Skånetrafiken går vidare med det hela. Efter att ha fått lite teknisk bakgrund av Fredrik Olsson kan man nog säga att det inte blir lika lätt att stoppa Resa i Skåne den här gången om Apple väl släpper igenom den.