I skuggan av en mobil

När det smarta gänget bakom musikmagasinet Novell släppte sitt första nummer i maj förra året prydde marknadsföringsgeniet Adam Tensta omslaget. ”I mobilkamerornas sken” kunde man läsa ovanför en bild på den leende entreprenören. Omslaget vinner inga tidningspriser eller någon plats i tidningshistorien, men som tidsdokument är det lysande. Adam Tensta och skivbolaget Respect my hustle (RMH) förstod tidigt att det fanns fler sätt att finnas i fansens mobiltelefoner än i formen av en ringsignal. I omslagsreportaget följer Fanny Lindgren Adam Tensta timmarna innan konserten där han ska öppna för megastjärnan Rihanna. Precis innan han ska gå på scenen får han följande råd av Bucc som är en av männen bakom skivbolaget RMH:

”Tänk på att peppa publiken nu, dra igång dem. Och alla kommer säkert ha en mobilkamera, be dem använda den! Jag vill kunna se den här konserten på Youtube imorgon, ur alla vinklar”

Ett par veckor senare, i en lägenhet på Mariatorget i Stockholm, gör Adam Tensta och hans crew sin första Bambusersändning. Kanske är det en fotnot i musikhistorien när Adams polare berättar att han har ont i halsen och dricker te för ett fåtal tittare och Bambuserentusiaster. Men det är definitivt en del av någonting mycket större.

Den här bloggen kommer aldrig att springas ned av hippa förortskids eller lysa i mobilkamerornas sken. Men den kommer med all säkerhet att handla om mobila tjänster och dess användare. Om den inte var det redan 2008 så är 2009 definitivt året då mobiltelefonen är ett faktum för alla som har tankar och åsikter om sociala medier, journalistik och gammelmedier. Så också här.

Välkomna!

Detta inlägg är publicerat i Mobila tjänster, Övrigt och taggat , , , , . Bokmärk permalink. Stängt för kommentarer och trackbacks.